funkcja wykładnicza
Kasiaa: wyznacz wzór funkcji wykładniczej, jeśli do jej wykresu należy punkt P=(−1/2, 1/2). Rozwiąż
nierównośc y≥1.
Błagam powiedzcie jak co i jak po kolei
15 paź 12:48
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = ax .... oraz: |
| = a−1/2 ⇔ |
| = |
| ⇔ a1/2 = 2 ⇔ |
| | 2 | | 2 | | a1/2 | |
a
1/2 = 4
1/2 ⇔ a = 4 ...szukana funkcja: y = 4
x
... y ≥ 1 ⇔ 4
x ≥ 1 ⇔ 4
x ≥ 4
o ⇔ x ≥ 0
15 paź 12:57
Kasiaa: jak jest a1/2 = 2 to jak później stało się ze jest później 41/2
15 paź 13:38
J:
..bo: 2 = √4 = 41/2
15 paź 13:38
Kasiaa: aa dziekuje
15 paź 13:45