liczby rzeczywiste
miky: | | n3 | | n2 | | 2 | |
uzasadnij ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba |
| + |
| + |
| jest liczb |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
calkowita
15 paź 12:43
J:
| | 1 | | 1 | | 2 | | 8 | |
.... nie jest ... np. dla n = 1 ... = |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 6 | | 2 | | 3 | | 6 | |
15 paź 12:48
miky: | | n3 | | n2 | | n | |
o kurcze mialo być |
| + |
| + |
| |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
15 paź 12:52
miky: ma ktoś pomysł?
15 paź 13:07
J:
| | n3 + 3n2 + 2n | |
..... = |
| ... teraz wystarczy udowodnić,że licznik jest podzielny przez 6 |
| | 6 | |
15 paź 13:09
miky: no ale jak to udowodnić bo wiem ze zeby bylo podzielne przez 6 to musi byc podzielne przez 2 i
3 ale niewiem jak to zrobic
15 paź 13:15
J:
....spróbuj za pomocą indukcji matematycznej ...
15 paź 13:16
miky: czyli wystarczy ze podstawie z n {1, 2} i to pokażę ze każdą liczba naturalna spełnia warunek
dla 1 wychodzi 1 a dla 2 jest równe 4
15 paź 13:27
15 paź 13:28
miky: chyba zacmienie mam bo nie mogę tego dalej zrozumieć zrobilem tak, podstawlem za n 1 wszło mi 1
| | k3+3k2+2k | | k(k+2)(k+1) | |
ok zgadza sie potem podstawilem za n k wyszlo |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | k3+6k2+11k+6 | | (k+3)(k+2)(k+1) | |
a gdy podstawiłem (k+1) to mam |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
i teraz nie wiem co robić
mógłby mi ktoś to wytłumaczyć na podstawie tego zadania jak o zrobić
15 paź 13:54
J:
.... iloczyn (k+1)(k+2)(k+3) ... to iloczyn kolejnych trzech liczb naturalnych ( k ∊ N ) ,
a taki iloczyn jest zawsze podzielny przez: 2 i 3 , zatem podzielny przez: 6
15 paź 13:57
miky: ratujesz mi zycie
15 paź 14:05