Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
MoNia: Pomocy tg(1/2 arcsin 5/13)=?
15 paź 10:13
PW: Kalkulatorem to nawet ładny wynik: 0,2.
15 paź 10:41
MoNia: Myślę że to nie wystarczy
15 paź 10:54
Janek191:
| | 5 | | 5 | | 1 | | 5 | | 5 | |
arcsin |
| = |
| , więc |
| * |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | | 2 | | 13 | | 26 | |
tg 11
o ≈ 0,1944
==============
15 paź 11:06
J:
| | 5 | | 5 | |
skąd: arcsin |
| = |
| ...? |
| | 13 | | 13 | |
15 paź 11:13
AS:
tg(1/2 arcsin 5/13) = tg(α) gdzie α = 1/2*arcsin(5/13)
arcsin(5/13) = 2α => sin(2α) = 5/13
z wzoru jedynkowego znajdujemy cos(2α) = 12/13 i dalej tg(2α) = 5/12
| | 2*tg(α) | |
Ponieważ tg(2α) = |
| mamy równanie |
| | 1 − tg2(α) | |
| 2*tg(α) | | 5 | |
| = |
| |
| 1 − tg2(α) | | 12 | |
| | 1 | |
Rozwiążanie tego równania daje wynik tg(α) = |
| |
| | 5 | |
15 paź 11:23
Janek191:
tg 11
o ≈ 0,1944
15 paź 11:27
PW: Pięknie
AS bez kalkulatora

. Adeptka na pewno wie, dlaczego rozwiązanie tgα = −5 jest
"be"?
15 paź 12:18
MoNia: No, właśnie nwm
15 paź 19:17
PW: | | 5 | | 1 | | 5 | |
A wynika stąd, że arcsin |
| > 0, czyli |
| arcsin |
| > 0, wobec czego tg(...) > 0. |
| | 13 | | 2 | | 13 | |
tgα = −5 jest rozwiązaniem równania, ale nie jest rozwiązaniem zadania.
15 paź 19:49