wyrażenia algebraiczne
spirner: | | 2x3+9x2+4x | | cx+d | |
prawdziwa jest równość |
| =Q(x)+ |
| |
| | x2+5x+4 | | x2+5x+4 | |
zatem dwumian cx+d jest równy
ma ktoś jakis pomysł jak zaczac to zadanie? co to jest to Q(x)?
odpowiedź to x+4
15 paź 09:36
J:
.... cx +d , to reszta z dzielenia wielomianu ....
... ⇔ 2x3 +9x2 + 4x =Q(x)(x2 +5x +4) + cx + d
.... musisz obliczyć współczynniki: c i d
..... na poczatek policz miejsca zerowe wielomianu: x2 + 5x + 4
15 paź 09:44
spirner: | | 1 | |
i doszedłem do x(x+ |
| )(x+4) = Q(x)(x+4)(x+1)+cx+d |
| | 2 | |
ale dalej nie wiem co zrobić tym Q
15 paź 09:50
spirner: ups bład tam powinno być x(2x+1)(x+4)
15 paź 09:52
J:
...zatem miejsca zerowe , to = − 1 lub x = − 4
.... W(x) = Q(x)(x+1)(x+4) + cx + d
.... teraz policz: W(−1) i W(−4) , gdzie W(x) = 2x3 +9x2 + 4x
15 paź 09:53
J:
...było dobrze...
15 paź 09:54
spirner: to teraz mam że 4c=d dla x=−4
a dla x=−1 3+c=d
15 paź 09:59
J:
.... i z tego układu równań oblicz: c i d ..... koniec zadania..
15 paź 10:03
spirner: wielkie dzieki za pomoc bez ciebie bym go nie zrobił
15 paź 10:07