ekstrema i monotonicznosc funkcji
hania: a
y=x2 (4− x2 ) 3
b
x2 e −x (mnozenie dwoch funkcji kwadratowych,w e potęga to:−x
c
sin2 x +cos x
Wyznacz przedzialy monotonicznosci i ekstrema lokalne
Będe bardzo wdzieczna za szczegolowe rozwiazanie, bo te przyklady mimo dlugiego liczenia nie
zgadzaja mi sie z odpowiedziami(sa poprawne,niestety)
15 paź 08:49
J:
.... hania ... pokaż swoje obliczenia dla przykładu pierwszego
( najprostszy ),sprawdzimy, gdzie robisz błędy ... i pomożemy...
15 paź 08:55
J:
b) ... zaczniemy od pochodnej... f'(x) = 2x*e−x + x2*e−x*(−1) = e−x(2x − x2)
....warunek konieczny istnienia ekstremum : f'(x) = 0 .... ustal kiedy f'(x) = 0 ...?
15 paź 09:07