matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie i nie wiem jak zrobic;( prócuje ale nie wychodzi prosze o wskazówke
monika:
muszę rozwiązac porzykład
3(x−11)
3(x+1)
2(2x−5)
=
−
4
5
11
14 paź 22:31
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1669.html
tu są przykłady ....... a co to są "porzykłady" ? nie wiem
14 paź 23:46
Janek191:
3 ( x − 1)
3( x + 1)
2*(2 x − 5)
=
−
/ * 4*5*11
4
5
11
165( x − 11) = 132 ( x + 1) − 40 ( 2 x − 5) 165 x − 1 815 = 132 x + 132 − 80 x + 200 165 x − 132 x + 80 x = 332 + 1 815 113 x = 2 147 / : 113 x = 19 =====
15 paź 11:02