...
tom:

Dana jest funkcja f(x)= x
2 + 3x:
a) wyznacz najmniejszą i największa wartość funkcji w przedziale <−2,
√2>
A więc tak:
f(x)= x
2 + 3x
a= 1, b=3, c= 0
Δ=9
x1= −3, x2= 0
p= −1,5, q= −2
więc z tego rysunku powyżej wynika, że y min= −2 a y max= 0

Może ktoś sprawdzić czy dobrze
zrobiłem zadanie
12 lis 17:43
Nikka: największą wartość ma raczej dla x=√2
12 lis 17:48
Mażena: Najmniejszą wartość funkcja kwadratowa przyjmuje w q wierzchołka na który jest wzór
| | Δ | | 9 | | 1 | |
q=− |
| , co w tym zadaniu wygląda następująco: q=− |
| =−2 |
|
|
| | 4a | | 4 | | 4 | |
co do wartości największej w danym przedziale to z wykresu widzimy że jest ona dla argumentu
x=
√2, który wstawiamy do wzoru funkcji i dostajemy: 2+3
√2
12 lis 18:47
tom: No tak najmniejsza wartość tego tej funkcji, co odczytamy z wierzchołka to 212, ale w
przedziale <−2, √2> najmniejsza wartość będzie −2 tak mi się wydaje
12 lis 21:34