matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
franciszka:
8
x
+20
x
=2*125
x
14 paź 21:58
Mila:
8
x
+20
x
=2*125
x
/:20
x
8
125
(
)
x
+1=2*(
)
x
⇔
20
20
2
25
(
)
x
+1=2*(
)
x
⇔
5
4
2
5
(
)
x
+1=2*(
)
2x
5
2
5
(
)
x
=t, t>0
2
1
+1=2t
2
/*t
t
1+t=2t
3
2t
3
−t−1=0 W(1)=2−1−1=0 ,t=1 po podzieleniu przez t−1 (t−1)*(2t
2
+2t+1)=0 t=1 lub 2t
2
+2t+1=0, t>0 Δ=4−4*2<0 brak rozwiązań
5
5
5
(
)
x
=1⇔(
)
x
=(
)
0
2
2
2
x=0
===================
14 paź 23:44
Eta:
2
3x
+2
2x
*5
x
=2*5
3x
/ :5
3x
≠0
2
2
(
)
3x
+(
)
2x
=2 ⇒
x=0
5
5
=========================
14 paź 23:59
franciszka:
Dzięki
15 paź 08:59