Funkcja wykładnicza.
Wiola: Macie pomysł jak rozwiązać podpunkt c?
Pewien garunek królików rozmnaża się w tempie opisanym wzorem funkcji K(x) = 20*(2,5)0,1x
gdzie x oznacza czas liczony w miesiącach, a K(x) − liczebność populacji po x miesiącach.
a) Ile osobników liczy początkowa populacja królików?
b) Ile osobników liczy populacja po upływie 20 miesięcy?
c) Ile lat potrzeba, aby liczba królików zwiększyła się o 1462,5%
14 paź 21:13
pigor: ...,
a)
K(0) 20* (2,5)
0,1*0= 20*1=
20 osobników było początkowo...;
b)
K(20) 20* (2,5)
0,1*20= 20*(2,5)
2= 20*6,25=2*62,5=
125 osobników. ... ;
c)
20*(2,5)0,1x= 1562,5%*20 ⇔ (2,5)
0,1x= 15,625 ⇒
⇒ log(2,5)
0,1x= log15,625 ⇒ 0,1xlog2,5= log15,625 /*10 ⇒
| | 10log15,625 | |
⇒ xlog2,5= 10log15,625 ⇒ x= |
| = 30 lat potrzeba ...  |
| | log3,5 | |
15 paź 01:40