funkcje
zadanie:
f(x,y)=x; x∊R, y−dowolne (czyli jakie?, tez R?)
f(x,y)=y; x−dowolne, y∊R
f(x,y)=x+y; x∊R, y∊R
f(0,y)=y; x=0, y∊R
f(x,0)=x; x∊R, y=0
f(0,0)=0; x=0, y=0
14 paź 21:07
zadanie: ?
14 paź 23:53
PW: To określenie "y dowolne" piszą po to, żeby uzmysłowić czytelnikowi, iż ma do czynienia z
funkcją f:R2→R2. Gdyby tego nie było, czytelnik mógłby pomyśleć, że skoro wartością jest x,
to ma do czynienia z funkcją f:R2 →R.
Pamiętasz, jak trudno było niektórym uczniom zrozumieć, że równanie
x = 4
to równanie prostej? Właśnie dlatego, gdyby zapisano to porządnie:
x = 4, y − dowolne,
to od razu widzieliby, że jest to zbiór punktów (x,y), w których y hasa sobie dowolnie, a x
jest ciągle równe 4 − czyli prosta pionowa.
15 paź 00:11
Hurwitz: PW doszedł do wniosku, że y∊R, z pewnym prawdopodobieństwem. Wynik ten jest estymacją
nieznanego zakresu zmienności y. Estymacja na podstawie dostępnej informacji.
Na dobrą sprawę, y może być czymkolwiek: macierzą, funkcją, zbiorem, wpisem na tej stronie...
Pytając czym jest y, faktycznie pytasz o treść zadania, której nie znamy, a której jedynie
możemy się domyślać.
Miłego dnia.
15 paź 08:42
PW: Nawzajem, coś czuję, że mamy podobne poczucie humoru
15 paź 10:02