:( :( :(
Kaziu: Mogłby mi ktoś pomoc z takim zadaniem?
Wyznacz x tak aby liczby x+4, x2 + 4x, 10x +4 były kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o
wyrazach całkowitych różnych od 0.
12 lis 17:40
Eta:
a, b, c −−− tworzą ciąg geom => b2= a*c
(x2+4x)2= (x+4)*(10x +4)
x2( x+4)2 = ( x+4)(10x+4) dla x = − 4 wyrazy byłyby równe zero
można zatem skrócić to równanie przez ( x+4)
otrzymamy:
x2(x+4)= 10x +4 => x3 +4x2 −10x −4=0
W(2)= 8 +16 −20 −4 =0
więc x= 2 −−− jest pierwiastkiem W(x)
dzieląc : x3 +4x2 −10x −4 ) : (x −2) = x2 +6x +2
−x3 +2x2
−−−−−−−−−−
= 6x2 −10x
−6x2 +12x
−−−−−−−−−−−−−
= 2x −4
−2x +4
−−−−−−−−−
= =
zatem;
(x−2)(x2 +6x +2)=0 Δ= 28 √Δ= 2√7 −−−− pozostałe x −− nie będą całkowite
więc tylko x = 2 €C
odp: dla x = 2 wyrazy ciągu są całkowite i ≠0
spr; dla x =2 otrzymamy: 6, 12, 24 −−−−−−− ciąg geom. q= 2
12 lis 20:13