Liczby zespolone
kurzyn: Witam, proszę o pomoc w zilustrowaniu zbioru punktów na płaszczyźnie:
Im(1z)>2
14 paź 20:39
Krzysiek: z=x+yi
1/(x+yi)=(x−yi)/(x2+y2)
Im(1/z)=−y/(x2+y2)
14 paź 20:42
Hurwitz: | | 1 | | z* | |
Im( |
| )=Im( |
| )=−Im(z)/|z|2>2 ⇔...z = x+iy ... ⇔ −y>2(x2+y2), xy≠0. |
| | z | | |z|2 | |
14 paź 20:45
kurzyn: Przekształcenia rozumiem i umiem, problem pojawia się w zilustrowaniu na płaszczyźnie
zespolonej tej funkcji
14 paź 20:48
kurzyn: podbijam
15 paź 01:13
Hurwitz: 2x2+2y2+y<0 ⇔ x2+y2+y/2<0 ⇔ x2+(y+1/4)2<1/16.
Jeżeli nadal nie widzisz poczytaj nt. równania okręgu.
15 paź 08:33
Kamcio :): to nie będzie okrąg, bo płaszczyzna jest zespolona a nie rzeczywista
15 paź 14:31
PW: Kamcio, masz rację!

To nie będzie okrąg, ale wnętrze koła bez środka.
15 paź 18:19
Kamcio :): no ale dlaczego? moim zdaniem to będzie po prostu prosta gdzie Im=0, bo we wzorze końcowym
współczynnik przy i jest równy 0. PW, możesz wytłumaczyć ?
15 paź 22:16
PW: Hurwitz wszystko wytłumaczył.
| | 1 | | z̅ | | z | | y | |
Jeżeli Im |
| = Im |
| = −Im |
| = − |
| , |
| | z | | |z|2 | | |z|2 | | x2+y2 | |
a mamy rozwiązać nierówność
| | 1 | | y | |
Im |
| > 2, czyli − |
| > 2, |
| | z | | x2+y2 | |
to rozwiązaniem jest zbiór par (x,y), dla których
− nawet pokazał, że jest to wnętrze koła i przypomniał, że z≠0, a więc odpada para (0,0).
Nie wiem skąd przypuszczenie, że współczynnik przy
i jest równy 0.
Imz̅ = −y (a mianownik |z|
2 jest liczbą rzeczywistą, więc
| | z̅ | | y | | y | |
Im |
| =− |
| =− |
| |
| | |z|2 | | |z|2 | | x2+y2 | |
16 paź 00:46
Kamcio :): ale jakbym miał narysować prostą Im(1/z) to nie będzie to po prostu zbiór punktów postaci
(x2+y2+y/2,0) ?
16 paź 18:22
Mila:

y+2x
2+2y
2<0 /:2
16 paź 19:09
PW: Mila jak zwykle dyskretnie poprawiła błędy

(18:19 z wczoraj) nie wytykając
palcem.
Oczywiście, że nie "wnętrze koła bez środka" tylko po prostu "wnętrze koła" (niedozwolony punkt
(0,0) leży na brzegu). Dziękuję.
16 paź 19:53
Mila:
Witaj PW, tworzymy zdaje się sami dla siebie.
16 paź 21:12
Hurwitz: ... i dla nieśmiałych czytelników głodnych wiedzy, spijających z monitorów

z
podnieceniem wasze ekscytujące wyznania
16 paź 21:25