| x | ||
sin( | ) , chodzi mi o samo wyprowadzenie | |
| 2 |
| x | x | x | ||||
sinx=sin2 | =2sin | cos | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| x | x | |||
cosx=cos2 | =2cos2 | −1 | ||
| 2 | 2 |
| x | ||
cos | =... | |
| 2 |
| x | ||
i wstawiasz do pierwszego równania, z którego następnie wyliczasz sin | ||
| 2 |
| x | x | |||
sin2 | +cos2 | =1 | ||
| 2 | 2 |
| x | x | |||
sin2 | =1−cos2 | |||
| 2 | 2 |
| x | x | x | x | |||||
cosx=cos(2* | )=cos2 | −sin2 | =2cos2 | −1 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| x | ||
cosx+1=2cos2 | ||
| 2 |
| cosx+1 | x | ||
=cos2 | |||
| 2 | 2 |
| x | x | cosx+1 | 1−cosx | |||||
sin2 | =1−cos2 | =1− | = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| x | x | |||
cosx=cos2( | )−sin2( | )⇔ | ||
| 2 | 2 |
| x | x | |||
cosx=1−sin2( | )−sin2( | )⇔ | ||
| 2 | 2 |
| x | ||
cosx=1−2sin2( | )⇔ | |
| 2 |
| x | ||
2sin2( | )=1−cosx⇔ | |
| 2 |
| x | 1−cosx | |||
sin2( | )= | ⇔ | ||
| 2 | 2 |
| 1−cosx | 1−cosx | |||
sinx=√ | lub sinx=−√ | |||
| 2 | 2 |
| x | x | |||
{cos2 | +sin2 | =1 | ||
| 2 | 2 |
| x | x | |||
{cos2 | −sin2 | =cosx | ||
| 2 | 2 |
| x | x | 1−cosx | ||||
2sin2 | = 1−cosx wiec sin | = +/− √ | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| x | ||
Teraz dodaj stromnami oba rownania i wyprowadz sonie wzor na cos | ||
| 2 |
| x |
| ||||||||||||
Ze zwiazku tg | = | podstaw sobie wyprowadzone wzory i wylicz ile | |||||||||||
| 2 |
|
| x | ||
jest rowny tg | ||
| 2 |
| x | ||
jako podwojny wzledem kata | to cos2x= cos2x−sin2x mozemy zapisac w nastepujacej | |
| 2 |
| x | x | |||
postaci cosx= cos2 | −sin2 | |||
| 2 | 2 |
żart, po prostu mam mózg zlasowany po Algebrze i teorii liczb
Za ten wpis wyzej
tez. PS jak tam studia?
a ty to masz w pierwszym miesiącu?