równania trygonometryczne
piotreks: proszę o rozwiązanie takich przykładów, żebym wiedział o co chodzi
sin4x=1
sin(3x−π6)=√32
14 paź 20:33
Hurwitz: To napisz coś o sobie... Bo nie wiem jak mam pisać, "abyś wiedział o co chodzi".
14 paź 20:34
piotreks: jak to po kolei rozwiązać, bo jestem w tym zielony
14 paź 20:39
Janek191:
sin 4x = 1
sin 4x = sin 90
o
4x = 90
o = 360
o *k
x = 22,5
o + 90
o*k , k − dowolna liczba całkowita
lub
| | π | | π | |
x = |
| + |
| *k , k − jak wyżej |
| | 8 | | 2 | |
==================
15 paź 11:19