sprawdzicie?
nie wiem: Rozwiązałem zadanie i nie wiem czy dobrze:
Rozwiąż nierównośc:
√5(x+1) ≥ 2x+3
√5x+
√5≥2x+3
√5x−2x≥3−
√5
I chyba gdzieś tutaj zrobiłem błąd
x
√5≤3−
√5
14 paź 20:26
Hurwitz: A co się stało z −2x?
14 paź 20:29
nie wiem: właśnie odjąłem od √5x i pewnie jest źle
14 paź 20:31
Hurwitz: A jak?
√5−2=...
Chyba wiem!
√5−2=
√5−
√4=... / strach pisać dalej

Sprawdź sobie rachunki.
14 paź 20:33
nie wiem: A gdybym x wyciągnął przed nawias:
x (
√5−2) ≥ 3−
√5
I podzielił
14 paź 20:39
Hurwitz: Jest OK.
14 paź 20:40