prosze pomóżcie!!- okręgi, kąty
okkk: Pomocy


1. W okrąg wpisano ΔABC, |∡A|= 50stopni, |∡B|= 70st. Przez wierzchołek C poprowadzono styczną
do okręgu przecinającego przedłużenie boku AB w punkcie D. Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
2. W okrąg wpisano trójkąt równoramienny ABC(|AC|=|BC|), w którym |∡ACB|= 50 stopni. Oblicz
miary kątów trójkąta AMB, jeśeli M jest punktem przecięcia stycznej do okręgu w punkcie A i
przedłużenie boku BC.
3. W trójkąt równoramienny ABC, |AC|= |BC|, wpisano okrąg o środku O. Oblicz miary kątów
trójkąta, jeżeli |∡AOB|= 130stopni.
4. Na trójkącie równoramiennym ABC, |AC|= |BC|, opisano okrąg o środku w punkcie O. Oblicz
miary kątów trójkąta ABC, wiedząc że |∡AOB|= 72 stopnie.
Z góry dziękuje za rozwiązanie

Pozdrawiam