d
zespolony: Rozwiąż równania:
z2 + (6 + i)z + 5 + 5i = 0
co tutaj zrobić ? bo delty nie wyliczę bo dziwnie to zapisane.
14 paź 20:08
5-latek: No ale z czemus jest rowne ?
14 paź 20:10
zespolony: x+iy według liczb zespolonych, w zadaniu z nie ma podanego.
14 paź 20:11
ICSP: Licz Δ
14 paź 20:13
R.:
(x+yi)2+6(x+yi)+i(x+yi)+5+5i
x2+2xyi−y2+6x+6yi+xi−y+5+5i=0
(x2−y2+6x−y+5)+(2xy+6y+x+5)i=0
x2−y2+6x−y+5=0
2xy+6y+x+5=0
14 paź 20:15
zespolony: R, tylko co z tym dalej zrobić ? miejsc zerowych to z tego nie wylicze
ICSP jak wyliczyć deltę jak na końcu jest + 5 + 5i
14 paź 20:19
zespolony: ?
14 paź 20:25
Mila:
z
2 + (6 + i)z + 5 + 5i = 0
Δ=(6+i)
2−4*(5+5i)=36+12i−1−20−20i⇔
Δ=15−8i=(4−i)
2
√Δ=4−i
| | −6−i−4+i | | −6−i+4−i | |
z= |
| =−5 lub z= |
| =−1−i |
| | 2 | | 2 | |
=========================
14 paź 20:30
zespolony: ok dzięki
14 paź 21:40
Mila:
14 paź 22:24
Kamil :
A mi kto pomoże

?
14 paź 22:24