Udowodnij,że
forbiddenrosse: Udowodnij,że jeśli a>0 i b>0 oraz a+b=1, to ab≤14
Nie wiem jak to zrobić proszę o wytłumaczenie.
Ps: nie robiliśmy nierówności o średnich, więc proszę o jakieś inne wytłumaczenie.
Dziękuję
14 paź 19:59
5-latek: Przynajmniej ja nie widze innej mozliwosci tutaj niz srednie AM≥GM
No bo od czego wyjsc ?
14 paź 20:19
PW: Jeżeli nie było twierdzeń o nierównościach między średnimi, to b=1−a i badać funkcję kwadratową
f(a) = a(1−a) na przedziale (0,1)
− ma ona jakieś maksimum (wierzchołek paraboli umiemy wyznaczyć).
14 paź 20:24
5-latek: Witam PW
Juz to sobie zapisuje
14 paź 20:27
forbiddenrosse: a w jakim rozdziale jub gdzie mam szukać nierówności o średnich ?
14 paź 20:27
5-latek: A rozwiazales /as to zadanie tak jak radzi PW?
14 paź 20:29
Saizou :
można też wyjść od pewnego faktu, a mianowicie, skoro a>0 i b>0 to
(
√a−
√b)
2≥0
a+b−2
√ab≥0 z założenia mamy że a+b=1
2
√ab≤1
14 paź 20:30
forbiddenrosse: Dziękuję bardzo
14 paź 20:34