Rozwiąż Równanie
Daw.: |2−x| + |x+3| = 5
Rozwiąż równanie.
Dziękuje
14 paź 19:39
Kacper:
|2−x|=|x−2|
Suma odległości liczby od liczb −3 i 2 jest równa 5.
Odp. x∊<−3,2>
14 paź 19:40
olexy: ale dla jakiego x?
14 paź 19:41
bezendu:

|x−2|+|x+3|=5
nieskończenie wiele rozwiązań
14 paź 19:41
Daw.: Tylko, że muszę przedstawić 3 warunki :c
14 paź 19:42
14 paź 19:45
Daw.: 5−latek tylko, ze ja nie mam x−2 tylko 2−x
14 paź 19:46
Kacper:
Jakbyś umiał/a wytłumaczyć, to wystarczy to co ja napisałem
14 paź 19:46
Kacper: Daw. pisałem przecież, że |2−x|=|x−2|
14 paź 19:47
Daw.: Obawiam się Kacper, że chyba nie da rady
14 paź 19:47
Daw.: Faktycznie, gapa ze mnie!
14 paź 19:47
5-latek: Masz przyklad . Wiec wzoruj sie na tym przykladzie . To nie jest trudne
Wiec pisz rozwiazanie tutaj .
14 paź 19:49
PW: Znana jest nierówność
|a + b| ≤ |a| + |b|,
przy czym
ciąg dalszy tego twierdzenia brzmi
− a równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy liczby a i b są jednakowych znaków.
Biorąc a = 2−x i b=x+3 otrzymamy
|2−x+x+3| ≤ |2−x| + |x+3|
czyli
5 ≤ |2−x| + |x+3|.
Po takim spostrzeżeniu widzimy, że zadanie polega na rozwiązaniu nierówności
5 ≤ |2−x| + |x+3| ≤ 5,
to znaczy równości
|2−x| + |x+3|
= 5,
ta zaś ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy liczby 2−x oraz x+3 są jednakowych znaków.
(2−x ≥ 0 ∧ x+ 3 ≥ 0) ⋁ (2−x < 0 x+ 3 < 0).
Rozwiązaniem pierwszej koniunkcji są x ∊ (−3, 2), druga nie ma rozwiązań.
Jest to mój ulubiony sposób rozwiązywania takich zadań − żadnego "rozbijania na przedziały",
żadnych rysunków. Autor
podpowiadał taką możliwość pisząc |2−x| zamiast zwyczajowego
|x−2|

Dokładna znajomość twierdzeń to podstawa.
14 paź 20:17
PW: Sie wymądrzam, a rozwiązanie podałem bez krańców, powinno być x∊[−3, 2] oczywiście.
14 paź 20:30
Kacper:
PW jestem pełen podziwu twoim rozwiązaniom.
Za to mogę się założyć, że autor nie to miał na myśli pisząc |2−x|. Chyba, że to ty byłbyś
autorem
14 paź 20:39