zbadać, czy zdanie jest prawdą logiczną
Klaudia: Jeżeli nieprawda, że jeśli Marco Polo nie był w Ameryce, to Kolumb nie odkrył Ameryki, to
(Kolumb odkrył Amerykę, a Marco polo nie był w Ameryce).
zbudowałam schemat, ale nie umiem go ruszyć...
p−Kolumb odkrył Amerykę
q−Marco Polo był w Ameryce
(~(~q→~p))→(p⋀~q)
założyłam, że cała implikacja jest fałszem, a więc poprzednik jest prawdziwy, a następnik
fałszywy. ale co dalej? poprzednik może być prawdziwy w trzech przypadkach, a następnik może
być fałszywy również w trzech przypadkach. czy zatem błędu mam się dopatrywać w samym
schemacie, czy może idzie to jakimś tajnym sposobem ugryźć?
14 paź 19:37
Hurwitz: Napisz tabelkę zerojedynkową i zobaczysz czy to tautologia, czy nie...
14 paź 19:51
Hurwitz: ... poprzednik jest prawdziwy ⇒ ~q=1 oraz ~p=0 ⇒ q=0 oraz p=1 ⇒ p⋀~q=1 więc.... Jaki wniosek?
14 paź 20:05