trygonazi
Kamil:
Jak uzasadnić taką tożsamość
| | sin(3x)+sin(x) | |
sin2(x)cos(x)= |
| |
| | 2 | |
zacząłem rozpisywać prawą stronę ale nie dochodzę do rozwiązania..
14 paź 19:19
razor: znasz wzór sinα+sinβ?
14 paź 19:20
Kamil:
Znam, próbowałem rozpisać z sin(3x) ale klapa, dobra próbuję tak jak mówisz.
| | sin3xcosx+cos3xsinx+sinx | |
P= |
| |
| | 2 | |
?
14 paź 19:23
Kamil : ?
14 paź 21:02
Kamil : ?
14 paź 22:11
jerey: zauważ, ze sin3x=sin(2x+x)
teraz zastosuj wzór sin(α+β) =sinαcosβ+cosαsinβ i dalej juz z górki
14 paź 22:13
Kamil :
dzięki
14 paź 22:14