Równanie :)
pola996: Baaaardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu równania: x2 + y2 − 28x + 6y − 32=0
14 paź 19:17
5-latek: Bedzie to rownanie okregu o srodku w punkcie S(14,−3) a pronien to wylicz sama (masz na to
wzor
lub przeksztalcasz to do postaci kanonicznej
(x−14)2−196+(y+3)2−9−32=0
(x−14)2+(y+3)2=196+9+32
dalej sobie licz
14 paź 19:24
5-latek: Pamietaj ze w postaci kanonicznej promien jest w drugiej potedze
14 paź 19:25
pola996: Skąd wziął się środek okręgu? Rozumiem, że to a i b, ale... Skąd?
14 paź 19:28
14 paź 19:30
pola996: Dzięki

.
14 paź 19:34