Ciąg arytmetyczny - suma
n: Znaleźć sumę 20 początkowych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 7 dają resztę 3.
14 paź 18:49
razor: a1 = 3, r = 7
S20 = ...
14 paź 18:50
n: A jak policzyć S20 ? Nie wychodzi mi to, co w odpowiedziach ( S20 = 1530 ) i jedyne,
czego w tym zadaniu jestem pewna, to to, że te liczby mają postać 7n+3
14 paź 20:12
Kacper:
Ciąg arytmetyczny.
14 paź 20:13
n: Tyle wiem sama.
14 paź 20:24
Jolanta: a1=7+3
a20=7*20+3=143
s20=1430
14 paź 21:01
Buuu:
a1 = 3
14 paź 21:04
Jolanta: 3:7 daje reszte 3 ?
14 paź 21:07
Krystek: 3:7=0 r3 bo 0*7+3=3
14 paź 21:16
Jolanta: Faktycznie
14 paź 21:34