matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wymierna
kam276:
Zbiór wartości funkcji wymiernej ? Jak to policzyć ? f(x) =
5
x−1
Czy ktoś mógłby mnie trochę naprowadzić
14 paź 18:35
Bogdan:
ax + b
Funkcja homograficzna f(x) =
, bo o taką funkcję Ci chodzi.
cx + d
−d
Dziedzina D
f
: x∊ℛ\{
}
c
a
Zbiór wartości funkcji ZW
f
: y∊ℛ\{
}
c
14 paź 18:56
Bogdan:
A
jeśli funkcja homograficzna jest zapisana w postaci f(x) =
+ q i x ≠ p
x − p
to odpowiedź jest od razu: D
f
: x∊ℛ\{p}, ZW
f
: y∊ℛ\{q}
14 paź 19:00