Nie jestem pewien czy dobrze jest rozłożone
MaximusREX: 5/x3−x po rozłożeniu A=−5, B=2,5, C=2,5
czy to są dobre wyniki ?
14 paź 18:34
MaximusREX: Ułamki proste
14 paź 18:42
Bogdan:
| | 5 | |
Czy tu jest |
| − x ?, bo tak to widać |
| | x3 | |
14 paź 18:44
14 paź 18:45
Bogdan:
zapisz otrzymane ułamki, potem je dodaj i sam zobaczysz wynik
14 paź 18:49
MaximusREX: nie zgadza się
14 paź 18:54
razor: | 5 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x−1)(x+1) | | x | | x−1 | | x+1 | |
5 = A(x−1)(x+1) + B*x(x+1) + C*x(x−1)
dla x = 0 → −A = 5 → A = −5
| | 5 | |
dla x = 1 → 2B = 5 → B = |
| |
| | 2 | |
| | 5 | |
dla x = −1 → 2C = 5 → C = |
| |
| | 2 | |
14 paź 18:59
Bogdan:
Z informacji przekazanych przez maximusREX nie wiemy, jaka liczba jest w liczniku
ułamka z mianownikiem x, jaka z mianownikiem (x−1), a jaka z mianownikiem (x+1).
14 paź 19:03
MaximusREX: dzięki
14 paź 19:03