Sprawdzenie zadania
Monika: Bardzo proszę o sprawdzenie 2 zadań dotyczących rozwiązywania równań diofantycznych przy pomocy
algorytmu Euklidesa.
zad.1.
1001x+35y=49
NWD(1001,35)=7 i 7 dzieli 49, więc równanie ma rozwiązanie.
1001=28*35+21
35=1*21+14
21=1*14+7
14=2*7+0
7=21−(1*14)=21−(35−1*21)=−35+2*21=−35+2(1001−28*35)=2*1001−57*35
xo = 2
yo =−57 − rozwiązanie szczególne
1001x+35y=0 / :7
143x+5y=0
143x=−5y
x=5t
y=−143t , t∊l.całkowitych
Ostateczne rozwiązanie ogólne:
x= 2+5t
y=−57−143t , t∊l. całkowitych
zad.2
7x−11y=41
NWD(7,11)=1 i 1 dzieli 41, więc równanie ma rozwiązanie.
11=1*7+4
7=1*4+3
4=1*3+1
3=3*1+0
1=4−3*1=4−(7−4*1)=−7+2*4=−7+2*(11−1*7)=−15*7+2*11
xo = 2
yo = −15 − rozwiązanie szczególne
7x−11y=0
7x=11y
x= −5t
y=−11t , t∊l. całkowitych
Ostateczne rozwiązanie ogólne:
x=2−5t
y=−15−11t, t∊l.całkowitych
14 paź 18:13
Monika: 
?
14 paź 18:27
AS:
Algorytm Eulera
Rozwiązać w liczbach całkowitych równanie 15*x + 26*y = 358 Wyznaczamy niewiadomą przy której
jest mniejszy współczynnik
x = (358 – 26*y)/15 = 23 – y + (13 – 11*y)/15 = 23 – y + t1
gdzie t1 = (13 – 11*y)/15
Stąd otrzymujemy równanie 11*y + 15*t1 = 13 Wyznaczamy y
y = (13 – 15*t1)/11 = 1 – t1 + (2 – 4*t1)/11 = 1 – t1 + t2
gdzie t2 = (2 – 4*t1)/11
Stąd 4*t1 + 11*t2 = 2 i dalej
t1 = (2 – 11*t2)/4 = –2*t2 + (2 – 3*t2)/4 = –2*t2 + 13 gdzie
t3 = (2 – 3*t2)/4 czyli 3*t2 + 4*t3 = 2
Wyznaczamy t2 = (2 – 4*t3)/3 = –t3 + (2 – t3)/3 = –t3 + t
gdzie t = (2 – t3)/3
skąd kolejno t3 = 2 − 3*t
t2 = −2 + 3*t + t = −2 + 4*t
t1 = −2*(−2 + 4*t) + 2 − 3*t = 6 − 11*t
i ostatecznie
y = 1 − t1 + t2 = 1 − 6 + 11*t − 2 + 4*t = 15*t − 7
x = 23 − y + t1 = 23 − 15*t + 7 + 6 − 11*t = −26*t + 36
Rozwiązanie: x = –26*t + 36 , y = 15*t – 7 , t e C
14 paź 20:20
AS: Dopisek
Sprawdź,podstawiając znalezione x i y do równania i zobacz czy
jest spełnione.
14 paź 20:23
Monika: Tylko że mi chodziło o sprawdzenie czy rozwiązałam moje zadanie poprawnie, a nie o
przedstawianie mi jakiegoś innego zadania...
14 paź 20:36