Zero pojęcia od czego zacząc..
Kuba: Wykaż, że wyrażenie 1134 − 3* 1132 − 4 jest podzielne przez 25
14 paź 18:02
Kuba: Proszę, niech pomoże kto ogarnia.
14 paź 18:10
Mateusz: ...=1132(1132−3)−4
Wiesz co dalej?
14 paź 18:13
jakubs: 113
4 −4*113
2+113
2−4= 113
2(113
2−4)+(113
2−4)=(113
2−4)(113
2+1)=(113+2)(113−2)(113
2+1)
115=23*5
5*23*111*x, gdzie x=(113
2+1) będzie .........169(bo 13
2=169)+1=...........170, więc x będzie
podzielne przez 5(bo 170=34*5), a więc całość podzielne przez 25.
Nie gwarantuje, że to jest dobrze
14 paź 18:16
Mila:
Najprostszy sposób :
Liczba podzielna przez 25 ma dwie ostatnie cyfry: 00 lub 25 lub 50 lub 75
Wystarczy wykonać działania:
134=169*169=...61
3*132=.07
61−7=54
54−4=50
wyrażenie 1134 − 3* 1132 − 4=(.......50) jest podzielne przez 25 ponieważ ...
14 paź 18:17
Kuba: Dzięki za wszystkie podpowiedzi i wskazówki, ale mam prosbe do jakubusa. Mógłbyś rozwinąć swój
sposób?
14 paź 18:46
jakubs: Jak rozwinąć ? Więcej się nie da chyba
14 paź 18:50