| 1 | ||
Hej wie ktoś jak rozwiązać takie równanie z parametrem: |x2+4| = ( | )m − 3 | |
| 2 |
| 1 | ||
|x2 + 4x| = ( | )m − 3 | |
| 2 |
| 1 | ||
y = ( | )m−3 a ten jak wygląda? | |
| 2 |
Rysujesz wykres funkcji
f(x)=|x2+4x|
| −4 | ||
xw= | =−2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
1)Dla ( | )m−3≤0 brak rozwiązań, bo g(x)=( | )m−3 przyjmuje tylko wartości | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
2) Dla ( | )m−3∊(0,4) są 4 rozwiązania, szukamy m | |
| 2 |
| 1 | ||
( | )m−3<4 rozwiąż nierówność | |
| 2 |
| 1 | ||
3) dla ( | )m−3=4 są trzy rozwiązania , rozwiąż równanie | |
| 2 |
| 1 | ||
4) dla ( | )m−3>4 są dwa rozwiązania, rozwiąż. | |
| 2 |
| (x+6) | 1 | |||
| | | = ( | ) m + 5 | ||
| (x+3) | 4 |