Oblicz ile wyrazów dodatnich ma ciąg (an) określony wzorem an=(n+2)^2 +10
xxx: 1. Oblicz ile wyrazów dodatnich ma ciąg (an) określony wzorem an=(n+2)2 +10
2. Wyznacz wyraz an+2, gdy ciąg an określony jest wzorem an= 3−2n/4n
3. Między liczby 2:100 wstaw trzy liczby tak aby 2 ,a,b,c, 100 tworzyły ciąg arytmetyczny .
14 paź 17:43
eba: 1)Really?
2)Zakładam, że chodzi o an+2 − po prostu podstaw za n : n+2;
3)Załóżmy, że nasz ciąg nazywa się p. p1 = 2, p2 = a, p3 = b, p4 = c, p5 = 100.
Zauważmy, że pn = a1 + (n−1)r. Enjoy.
14 paź 17:57