dowod granicy
Kris: Bezpośrednio z definicji wykazać ze
| | 3(n+2) − 5 | |
| |
| − 3 | < ε |
| | n+2 | |
opuszczam moduł bo n+2 zawsze > 0
Czy dobrze kombinuje ?
14 paź 17:30
14 paź 17:52
Kris: Czyli
| | 5 | |
N = [ |
| − 2] + no wlasnie co ? |
| | ε | |
to N musi byc naturalne a cecha z tej liczby moze byc −2 więc powinno byc
14 paź 18:01
Krzysiek: ε>0 i 'dowolnie małe'
więc np. dla ε=1/10
miałbyś N=[50−2]
więc wystarczy jak N=[5/ε−2]+1
ale możesz i napisać +3, albo i 10000000 to nie ma dużego znaczenia
14 paź 19:31
Kris: Ok czaje już dzięki Krzysiek, zazwyczaj chyba jednak proszą o najlepszy z możliwych N
14 paź 20:24