równania kwadratowe
Magda: Witam
Mam wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości równania : y = −2x2 + x − 10
Dziedziną będą rzeczywiste, ale nie wiem co ze zbiorem wartości.
Mam ujemny współczynnik kierunkowy więc korzystam z tego wzoru (−∞, q>
Ale w tym przypadku mam ujemną delte i co teraz ?
14 paź 17:25
Magda: ?
14 paź 17:35
razor: czy jest ci potrzebna delta do określenia zbioru wartości?
14 paź 17:37
Magda: Wzór na q zawiera delte więc tak jest mi ona potrzeba.

A jeśli jest inny sposób w którym nie potrzeba delty a bym go znała to chyba bym się nie pytała
nieprawdaż ?
14 paź 17:39
Bogdan:
Można wyznaczyć zbiór wartości funkcji f(x) = ax
2 + bx + c bez obliczania wartości Δ.
Wierzchołek paraboli y = ax
2 + bx + c: W = (x
w, y
w).
| | −b | |
Trzeba wyznaczyć najpierw xw = |
| potem yw. |
| | 2a | |
1 sposób: y
w = ax
w2 + b*x
w + c
2 sposób: y
w = c − a*x
w2
| | 1 | |
3 sposób: yw = c + |
| *b*xw |
| | 2 | |
14 paź 17:51
razor: we wzorze jest Δ a nie √Δ, to że jest ujemna nic nie zmienia
14 paź 17:53
Bogdan:
jeśli a<0 ⇒ ZWf: y∊(−∞, y+w>
jeśli a>0 ⇒ ZWf: y∊<yw, +∞)
ZWf − zbiór wartości funkcji f
14 paź 17:53
Magda: więc moje q tu wyniesie − 79 ?
Czy to możliwe żeby zbiór był (−∞, − 79>
Bogdan Twój sposób też na pewno jest dobry ale nie wiem nawet jak sie za to zabrać.
14 paź 18:19
14 paź 18:21
Magda: oj źle napisałam
q mi wyszło − 79
14 paź 18:21
Magda: ale właśnie jak podstawie do wzoru
| −(−79) | |
| = to mi wyjdzie jeszcze gorzej bo jakieś liczby po przecinku |
| −8 | |
14 paź 18:22
Magda: − 9,875 to raczej zła odpowiedź
14 paź 18:23
14 paź 18:26
Magda: Jakaś dziwna ta liczba ale okej dziękuje bardzo za pomoc

A jeszcze mam pytanie, jak jest funkcja liniowa to zbiorem i dziedziną są liczby rzeczywiste
chyba że w poleceniu jest że np. x∊<−1,1> tak ?
14 paź 18:30
Bogdan:
Każda liczba jest tylko liczbą, można każdą liczbę rzeczywistą znaleźć na osi liczbowej,
nie ma w tym nic dziwnego, powiedziałbym, że liczby całkowite w stosunku do innych liczb
są nieco upośledzone i bardziej skromne w swoim zapisie w najprostszej postaci

Jeśli jest funkcja liniowa f(x) = ax + b i a ≠ 0 to dziedzina i zbiór wartości funkcji są
zbiorem liczb rzeczywistych, ale jeśli a = 0, to jak wyglądają te zbiory?
14 paź 18:39