parametr
Blue: Wyznacz te wartości parametru m , dla których suma odwrotności pierwiastków równania
| | √2 | |
jest mniejsza od |
| . |
| | m−1 | |
mi wyszło m∊(−∞,−2)U(1,4)
W odp. mam m∊(−∞,−2)U(1,2).
Liczyłam to 2 razy, dość żmudna robota, więc pewnie nie będzie Wam się chciało sprawdzać, ale
błagam pomóżcie, bo nie wiem, czy to błąd w książce, czy ja coś źle liczę...
14 paź 17:20
Blue: Pomoże ktoś?
14 paź 18:20
razor: zamieść swoje rozwiązanie
14 paź 18:21
AcidRock: A sprawdziłaś warunek Δ ≥ 0?
14 paź 18:35
Mila:
Δ≥0 i m≠2 sprawdź, jeśli nie wydzie, napisz
1) równanie po przekształceniach
14 paź 19:08
Kacper:
Blue czekamy na twój ruch.
14 paź 19:29
Blue: delta wychodzi mi 32
14 paź 19:55
Kacper:
Napisz to, o co prosiła
Mila
14 paź 19:56
Blue: Chcecie, żebym zeskanowała swoje rozwiązanie?
14 paź 19:57
Blue: ok, czyli piszę samo równanie po przekształceniach: 2x
2+(4
√2−2
√2m)x+m
2−4=0
14 paź 19:58
Kacper:
Teraz Δ=?
14 paź 20:04
Blue: Δ=32
14 paź 20:17
Blue: a nie, sorry, wyjdzie −32m +64, źle policzyłam
14 paź 20:20
Blue: Teraz już się wszystko zgadza

Dzięki wielkie....

Ach te błędy rachunkowe
14 paź 20:21
Mila:
Lepiej było do dalszych obliczeń w takiej postaci:
2x2−2√2(m−2)x+m2−4=0
14 paź 20:22