matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownania trygonometryczne
Krulik:
cos3x − cos(x + π/3) = 0 Ktoś wie jak to ruszyć, żeby uzyskać iloczyn wyrazów? Dalej chyba sobie poradzę
14 paź 17:17
Bogdan:
π
a po co iloczyn? od razu mamy: cos3x = cos(x+
)
3
14 paź 17:20
Bogdan:
cosα = cosβ ⇒ α = β + k*2π lub α = −β + k*2π
14 paź 17:21