r, różniczkowe
Uczeń: Może koś sprawdzić i powiedzieć czy w dobrym kierunku brne ?
sin(y) '=t
| | dy | |
sin( |
| ) '= t / * arcsin(...) |
| | dt | |
dy = arcsin(t)dt (obustronnie całkuje)
po całkowaniu
y=arcsin(x)
−−−−−−−
y'=cos(y−x)

:(
−−−−−−−−−−
kolejny przykład w którym utknąłem
t(y
2 − 1)dt + y(t
2− 1)dy = 0
| | 1 | |
y(t2− 1)dy =− t(y2 − 1)dt / * |
| |
| | (t2− 1)(y2 − 1) | |
| ydy | | tdt | |
| =− |
| / całkuje |
| y2−1 | | t2−1 | |
po z całkowaniu
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ln|y2−1| = − |
| ln|t2−1| +c / : |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
ln|y
2−1|= −ln|t
2−1| +c /* e
(..) .... i tutaj wymiekkam próbowałem ale nie wychodzi
14 paź 16:52
Hurwitz: Odnośnie pierwszego: brakuje stałej w odpowiedzi i nie x tylko t.
W ostatni: skończyłeś; jest dobrze.
Jeżeli chcesz brnąć dalej to:
|y2−1|=exp(−ln|t22−1| +c)=C*exp(ln|t2−1|−1)=C*1/|t2−1|
Ostatecznie
y2=C*1/|t2−1| +1
14 paź 18:59
Uczeń: troszke nie rozumiem tego przekształcenia tzn nie wiem co znaczy EXP
14 paź 19:04
Uczeń: Ok już sam do tego doszedłem

ale dzięki wielkie nie zauważyłem że − ln w pot odwraca "e"

a wiesz może jak zrobić ten drugi przyklad

próbowalem usunąć arccos(..) i nic mi nie
wychodzi
14 paź 19:07
Hurwitz: y=z+x
y'=z'+1
z'+1=cos(z)
z'=cos(z)−1
dz/dt=.... dalej już chyba wiesz co robić...
Potem wróć do z=y−x.
14 paź 19:42