proszę o pomoc
Karolina: Liczby 2 i −3 są pierwiastkami W(x) = x3 + ax2 + b
Wyznacz parametry a i b oraz trzeci pierwiastek. Rozwiąż nierówność log0,57 * W(x) >0
12 lis 17:17
Basia:
W(2)=0
23+a*22+b=0
8+4a+b=0
4a+b=−8
−−−−−−−−−−−−−−−
W(−3)=0
(−3)3+a*(−3)2+b=0
−27+9a+b=0
9a+b=27
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4a−b=8
9a+b=27
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5a=35
a=7
4*7+b=−8
28+b=−8
b=−36
W(x)=x3+7x2−36
W(x)=(x−2)(x+3)(x+d) = (x2+x−6)(x+d) = x3+dx2+x2+dx−6x−6d =
x3 +(d+1)x2+(d−6)x−6d
stąd:
d+1=7
d=6
czyli
W(x) = (x−2)(x+3)(x−6)
trzecim pierwiastkiem jest x=6
log0,57<0
log0,57*W(x)>0 ⇔ W(x)<0 ⇔ (x−2)(x+3)(x−6)<0
x<−3 ⇒ x−2<0 i x+3<0 i x−6<0 ⇒ W(x)<0
−3<x<2 ⇒ x+3>0 i x−2<0 i x−6<0 ⇒ W(x)>0
2<x<6 ⇒ x−2>0 i x+3>0 i x−6<0 ⇒ W(x)<0
x>6 ⇒ x−2>0 i x+3>0 i x−6>0 ⇒ W(x)>0
W(x)<0 ⇔ x∊(−∞;−3)∪(2;6)
13 lis 10:38
Bogdan:
Dzień dobry.
Proponuję zadanie 1 rozwiązać w sposób dający od razu wartości szukanych parametrów
i wartość trzeciego pierwiastka (takie dwa w jednym).
W(x) = x
3 + ax
2 + b, x
1 = 2, x
2 = −3, x
3 = c
W(x) = (x − 2)(x + 3)(x − c) = (x
2 + x − 6)(x − c) = x
3 − cx
2 + x
2 − cx − 6x + 6c =
= x
3 + (−c + 1)x
2 + (−c − 6) + 6c
a = −c + 1 ⇒ a = 6 + 1 = 7
0 = −c − 6 ⇒
c = −6
b = 6c ⇒ b = −36
Odp.: a = 7, b = −36, W(x) = x
3 + 7x
2 − 36, x
3 = −6
13 lis 11:52
Bogdan:

Zadanie 2.
log
0,57 * (x + 6)(x + 2)(x − 3) > 0 ⇒ − (x + 6)(x + 2)(x − 3) > 0
x ∊ (−
∞, −6)∪(−2, 3)
13 lis 12:03
agh: mógłby ktoś objaśnić jak znaleźć ten 3 pierwiastek ? bo nie rozumiem tego do końca
10 sty 14:00
sypek: agh w najłatwiej to tak, że wykonujesz dzielenie tego otrzymanego wielomianu x
3+7x
2−36 przez
jeden z pierwiastków co w zadaniu były dane (2;−3) otrzymujesz równanie kwadratowe, liczysz
delte i pierwiastki i ten który się nie pokrywa to szukany
13 lut 19:02
Ania: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w podpunkcie 2. W(x)<0
Z góry dziękuję
4 maj 13:54
don pedro: W(x)<0 bo wczesniej jest że ten log1/2 z 7 jest <0 tak więc W(x)* log7 >0 to W(x) musi być <0
−*−=+
6 maj 11:58