matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia algebraiczne
konrad:
x+1
A
B
dla dowolnych liczb rzeczywistej x prawdziwa jest równość
=
+
x(x+2)
x
x+2
oblicz A+B doszedłem do takiego mometu x+1=A(x+2)+Bx
14 paź 16:08
konrad:
pomoże ktoś?
14 paź 16:31
razor:
x+1 = A(x+2) + B*x
1
dla x = −2 → −2B = −1 → B =
2
1
dla x = 0 → 2A = 1 → A =
2
14 paź 16:35