funkcje
kam276: Jaka to funkcja ?
f(x) = ln(x + 6)
14 paź 15:55
J: logarytmiczna ... y =lnx i przesunięta o 6 w lewo.
14 paź 15:56
Bogdan:
warto dodać, że lnx = loge x
14 paź 15:58
kam276: dziękuje
14 paź 16:00
kam276: A jeszcze ta :
f(x) = √ x + 3
Czy to jest funkcja wymierna mimo tego pierwiastka ?
14 paź 16:03
5-latek: Nie . A wiesz jak wyglada wyrazenie wymierne ?
14 paź 16:12
kam276: Tak wiem

O liniową mi chodziło, pomyliłem się
14 paź 16:20
5-latek: Tez to nie jest funkcja liniowa
jest to funkcja pierwiastkowa . Dziedzina funcji liniowej (o ile nie okrslisz innych warunkow
) jest zbior licz R a dziedzina funkcji pierwiastkowej jest to co pod pierwiastkiem >=0
14 paź 16:26
kam276: o super dziękuje bardzo
A czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć co jest zbiorem wartości takiej funkcji ? W sensie tej
pierwiastkowej bo liniowej to wiem .
14 paź 16:39
5-latek:

Zbior wartosci tej funcji Z
w=<0,+∞)
Zbior wartosci odczytujesz na osi OY
14 paź 16:42
kam276: dziękuje bardzo
14 paź 16:51
5-latek:
14 paź 16:52