granica jednostronna
abelard: Obliczyć granicę jednostronną funkcji
| | |x+2|3 | |
f(x)= |
| −1, x0=−2, |
| | x+2 | |
problem polega na tym, że w odpowiedziach piszą że granica w x
0=−2 nie istnieje a mi jakbym
nie liczył wychodzi −1, moglibyście sprawdzić, przeliczyć? na początku obliczyłem granice
| | 0 | |
lewostronną i musiałem zlikwidować nieoznaczoność ( |
| ) więc rozpisałem nawiasy zachowując |
| | 0 | |
odpowiednie znaki wynikające z obecności wartości bezwględnej, ale mimo tego cały czas
otrzymuję wynik −1 zarówno lewostronnej jak i prawostronnej granicy.