d
granica: Ciąg z silnią:
a
n =U{(n + 1)! − n!}{(n +1)! + n!
i nie wiem zamieniać to najpierw na postać:
| (n + 1)n! − n! | |
| |
| (n + 1)n! − n! | |
i teraz dopiero an+1 obliczać czy z tego pierwszego normalnego an wyliczać ?
14 paź 14:38
granica: | | (n + 1)! − n! | |
an = |
| |
| | (n +1)! + n! | |
14 paź 14:38
J:
Wskazówka: (n+1)! = n!*(n+1) ..
14 paź 14:40
granica: to ja tak zapisałem w 1 poście i z tego teraz wyznaczać an+1 ?
14 paź 14:47
granica: ?
14 paź 14:52
J:
... co masz zrobić ? ... obliczyć granicę ...?
14 paź 14:55
granica: Sprawdzić czy ciąg jest monotoniczny
14 paź 15:03
J:
| | n | |
to przkształć an do postaci: an = |
| ... i teraz badaj ... |
| | n+2 | |
14 paź 15:06
granica: nie bardzo rozumiem do czego mam to przekształcić
14 paź 15:09
J:
...zeby Ci było łatwiej policzyć ... an+1 − an ..... (badasz monotoniczność)
14 paź 15:13
granica: wiem, ale nie rozumiem jak zamienić na postać to co o 15:06 napisałeś
14 paź 15:14
J:
..popatrz na post:14:40 ... i zastosuj...
14 paź 15:15
granica: jeszcze raz:
| | (n + 1)! − n! | | (n+1)n! − n! | |
an = |
| = |
| |
| | (n+1)!+n! | | (n+1)n! − n! | |
| | (n + 1 + 1)(n + 1)! − (n + 1)! | |
i teraz an+1 = |
| ? |
| | (n + 1 + 1)(n + 1)! − (n + 1)! | |
14 paź 15:23
J:
| | n!(n+1) − n! | | n+1 − 1 | | n | |
...nie... an = |
| = |
| = |
| |
| | n!(n+1) + n! | | n+1+1 | | n+2 | |
14 paź 15:26
granica: skąd w liczniku n+1−1 ?
14 paź 15:30
J:
...wyłącz n! przed nawias..
14 paź 15:32
granica: wyciągam:
n!((n +1) − 1)
co zrobiłeś z n! ?
14 paź 15:33
J:
..... odpocznij ... przecież w mianowniku też wyłączasz n! ... i skracasz przez n!
14 paź 15:34
granica: dobra już rozumiem dzięki
14 paź 15:37
granica:
14 paź 15:37
granica: po odjęciu już an+1 − an wyszło:
| 2 | |
| czyli ciąg rosnący |
| (n+3)(n+2) | |
14 paź 15:39
granica: dobrze wyszło ?
14 paź 15:43
J:
Tak..
14 paź 15:46
granica: ok dzięki
14 paź 15:51