Pomocy Ciągi Arytmetyczne !
Weronika : 1) Sprawdź czy ciąg jest rosnący czy malejący
b) Cn =
12n
2+3n+1
d) Cn= −n
2+3n+5
2)
a) Dla jakich n wyrazy ciągu an=2n
2+9n jest większa od 5
b) Dla jakich n wyrazy ciągu bn=−n
2+n+7 jest większa od 1
14 paź 14:37
Kacper:
a)
Definicja?
14 paź 14:42
Weronika : jaka definicja ?
14 paź 14:43
Kacper:
Polecenie: "sprawdź czy ciąg jest rosnący czy malejący" − pytam o definicje ciągu rosnącego i
malejącego.
14 paź 14:45
14 paź 14:47
Weronika : naprawde jest ciezko to mi rozwiazac
14 paź 14:47
Tadeusz:
... 1) a
n+1−a
n
a może wolisz 3) to znaczy przeanalizować na jakich krzywych układają się kolejne wyrazy ciągu

? −
14 paź 14:51
Weronika : nie to 1
14 paź 14:55
Tadeusz:
| | 4n+5 | | 4n+1 | | (4n+5)(3n−1)−(4n+1)(3n+2) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| itd |
| | 3n+2 | | 3n−1 | | (3n+2)(3n−1) | |
14 paź 15:05
Weronika : dzięki wielkie a przykład b i c oraz zadanie 2 dałbyś radę ?
14 paź 15:08
Tadeusz:
... a ten pierwszy już dalej dasz radę?
Po wymnożeniu w liczniku będziesz miała −7 a w mianowniku wyrażenie kwadratowe
które musisz przeanalizować co do znaku dla n≥1
14 paź 15:12
Tadeusz:
c) ... to per analogia
14 paź 15:12
Weronika : taa okej jakoś dam rade
14 paź 15:15
Tadeusz:
b)
cn+1−cn=0,5(n+1)2+3(n+1)+1−0,5n2−3n−1=n+3,5
a to dla n≥1 jest większe od 0
14 paź 15:18
Weronika : okej
14 paź 15:21
Tadeusz:

dla "higieny" d) zrobimy tak
... jak widzisz począwszy od a
2 ciąg jest malejący
14 paź 15:21
Tadeusz:
2a) jest banalne
po prostu rozwiązujesz 2n2+9n>5
14 paź 15:25
Weronika : Na prawdę nie wiem czy to ma jakikolwiek sens bo nie rozumiem i tak teraz już nic
14 paź 15:26
Tadeusz:
... czego nie rozumiesz?
14 paź 15:29
Weronika : aa np te 2a co potem z nim zrobic jak rozwiazac
14 paź 15:32
Tadeusz:
rozwiązać nierówność kwadratową ...−

To taki problem, że nie ma x tylko n

?
14 paź 15:33
Weronika : czyli te 5 mam przeniesc na 2 strone ?
14 paź 15:34
Tadeusz:
oczywiście
14 paź 15:39
Tadeusz:
... i pamiętaj jakie wartości przyjmuje "Twoje" n −
14 paź 15:40
Weronika : okej czyli bd to wyglądało tak 2n2+9n−5 a co z tym znakiem >

14 paź 15:40
Tadeusz:
...znak jest znakiem −

Przecież to nierówność
14 paź 15:42
Weronika : aa okej
14 paź 15:44