matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f
granica:
Sprawdzić, czy podane ciągi są monotoniczne:
n
a
n
=
n
2
+ 1
n + 1
n + 1
n + 1
a
n
+
1
=
=
=
(n + 1)
2
+ 1
n
2
+ 2n + 1 + 1
n
2
+ 2n + 2
(n + 1)(N
2
+ 1)
a
n
+
1
− a
n
=
(n
2
+ 2n + 2)(n
2
+ 1)
n(n
2
+ 2n + 2)
−
(n
2
+ 2n + 2)(n
2
+ 1)
n
3
+ n + n
2
+ 1 − n
3
− 2n
2
− 2n
=
(n
2
+ 2n + 2)(n
2
+ 1)
= U{−2n + 1}{(n
2
+ 2n +2)(n
2
+ 1) < 0 więc ciąg jest malejący dobrze ?
14 paź 14:34
J:
..jeśli dobrze policzyłeś a
n+1
− a
n
... , to tak, ciąg malejący..
14 paź 14:38