Geometria analityczna
trq: Prosta równoległa do osi OY przecina okrąg (x+1)2 + (y+3)2 = 100 w punktach A i B. Wyznacz
równanie tej prostej jeśli |AB| = 12.
mam jeszcze takie techniczne pytanie. dlaczego przy wyrażeniu (−x−2)2 nie mogę wyciągnąć
minusa przed nawias?
14 paź 14:26
J:
... możesz, ale ... (−x−2)2 = [(−1)*(x+2)]2 = (x+2)2
14 paź 14:30
trq: okej, rozumiem. nadal jednak nie wiem jak rozwiązać pierwsze zadanie.
14 paź 14:39
Kacper:
prosta równoległa do osi OY ma równanie?
14 paź 14:43
J:
...zrób szkic ... zobaczysz ,że łatwo wyznaczysz odległość tej prostej od środka okręgu...
... prosta ma równanie: x = a ( gdzie a , to ta odległość) .....
14 paź 14:47
J:

popatrz na rysunek ...
14 paź 14:49
J:
..... oczywiście będą dwie proste .. x = xs + a oraz x = xs − a
14 paź 14:51
trq: Jedyne co mi przychodzi do głowy przy wyznaczeniu odległości środka okręgu od prostej to
skorzystanie z twierdzenia pitagorasa. Dobrze myślę?
14 paź 15:11
J:
Dokładnie...
14 paź 15:13
trq: Okej, rozwiązałem. A co jeśli nie byłaby równoległa do żadnej osi?
14 paź 15:44
J:
... byłoby trochę trudniej .... chyba ,ze autor dałby inne ułatwienie jak w tym zadaniu...
14 paź 15:46