f
granica: Oblicz monotoniczność ciągu:
| | √n + 1 + 7 | |
an+1 = |
| |
| | 3√n + 1 + 5 | |
| | √n + 1 + 7 | | √n + 7 | |
an+1 − an = |
| − |
| |
| | 3√n + 1 + 5 | | 3√n + 5 | |
i nie wiem co teraz, jak to do wspólnego mianownika sprowadzić ?
14 paź 14:13
J:
.... monotoniczność się sprawdza , nie oblicza...
14 paź 14:19
granica: coś takiego dalej będzie: ?
| | (√n + 1 + 7)(3√n + 5) | |
an+1 − an = |
| |
| | (3√n + 1 + 5)(3√n + 5) | |
| | (√n + 7)(3√n + 1 +5) | |
− |
| |
| | 3√n + 1 + 5)(3√n + 5) | |
?
14 paź 14:19
J:
| | ad − bc | |
... = |
| ... oczywiście... |
| | bd | |
14 paź 14:19
granica: teraz te wszystkie pierwiastki wymnażać?, bo nie wiem czy mi to wyjdzie
14 paź 14:21
granica: (√n + 1)(3√n)
to ile to jest?
14 paź 14:23
J:
.... to nie chodzi o to, ile to jest , jest dodatnie dla każdego n , czyli ciąg rosnący ...
14 paź 14:24
granica: to nie wymnażać tego wszystkiego ?
14 paź 14:26
granica: to jak to dalej zrobić ? skąd będę wiedział ile jest nów bez mnożenia ? i czy są dodatnie czy
ujemne.
14 paź 14:30
J:
.... ja myslałem,że to juz końcowy wynik ... nie ,musisz wszystko wymnazac i redukować do
najprostszej postaci ..
14 paź 14:31
granica: to ile to jest:
(√n + 1)(3√n) ?
14 paź 14:35
granica: jak to wymnażać ?
14 paź 15:52
J: = 3√n2 + 3√n = 3n + 3√n ... bo n jest liczbą naturalną ...
14 paź 15:54
J:
... nie .... (tam jest cały pierwiastek) , czyli: = 3√n(n+1)
14 paź 15:55