symbole nieoznaczone
gothgoesblonde: Symbole nieoznaczone
Hej, czemu 1∞, ∞0 i 00 to symbole nieoznaczone? Czy w tych symbolach ZAWSZE powinniśmy
rozumieć 0 jako coś nieskończenie małego a nie zero jako takie? Najbardziej zastanawia mnie ta
jedynka.
14 paź 13:54
J:
0 jest liczbą skończoną ...
14 paź 13:58
gothgoesblonde: Czyli to jest naprawdę zero do potęgi zerowej?
14 paź 14:02
J:
.... tak, ale wyrażenie: 00 traktuje się w matematyce jako symbol nieoznaczony
( jeden z wielu)
14 paź 14:10
gothgoesblonde: a w przypadku ∞0 też jest liczbą?
14 paź 14:54
J:
... też symbol nieoznaczony...
14 paź 14:55
gothgoesblonde: rozumiem, ale czy to jest nieskończoność do zera czy do nieskończenie małej liczby?
14 paź 15:02
Hurwitz: Gdyby np. ∞0 nie było symbolem nieoznaczonym tylko np. wartością A to np. (2n)1/n →A, a
wiemy, że (2n)1/n=2; zamieniając 2 na trzy otrzymujemy, że (3n)1/n →A, a wiemy, że
(3n)1/n=3.
Stąd wynika, że A=2=3, co jest niemożliwe. Czyli A nie może być konkretną wartością − zależy od
przypadku.
Ciekawe, że 0∞ nie jest symbolem nieoznaczonym, ale wartość tego wyrażenia też nie jest
ustalona raz na zawsze...
14 paź 15:04
Hurwitz: To 0 to 0 osiągane dopiero w granicy; podobnie jak ∞.
14 paź 15:06