matematykaszkolna.pl
sprawdzian z matematyki MysteriousCore: Witajcie. Jestem w trakcie nauki do sprawdzianu z matematyki i potrzebuję wyjaśnienia pewnej rzeczy. Mam przykładowe zadania: Dla jakich wartości parametru k równanie [...] ma dwa rozwiązania... Dla jakich wartości parametru k równanie [...] ma dwa różne rozwiązania... I nasuwa mi się tutaj jedno pytanie dlaczego w pierwszym przypadku Δ ≥ 0, a w drugim Δ > 0? Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
14 paź 13:29
J: .... niekiedy przyjmuje się , że przy Δ = 0 istnieją dwa pierwiastki równe:
 −b 
x1 = x2 =

2a 
14 paź 13:33
5-latek: dalego z w 1 przypadku moga byc dwa rowiaziazania takie same ale i dwa rozne A jesli pisza rozne to juz wiadaomo ze nie moga byc takie same Powiem Ci ze to jest dla mnie chore bo jesli sa dwa pierwiastki to powinno byc delta >0 Powinno sie wyraznie pisac (jeden pierwiastek podwojny) to wtedy wiem ze delta =0 No ale takie to sa fanabeje jak sie nie ma co robic i wymysla sie Bóg nie wie co
14 paź 13:37
MysteriousCore: Oki dzięki za pomoc emotka czyli rozumiem, że jeśli w poleceniu nie będzie słowa różne to Δ ma być ≥ 0
14 paź 13:37
5-latek: Tak
14 paź 13:39
MysteriousCore: Super, w takim razie zabieram się dalej za robienie zadań na sprawdzian emotka w razie czego jeszcze bede pisał emotka
14 paź 13:43
MysteriousCore: Czy dobre podałem warunki w tym zadaniu? Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których każde z dwóch rożnych rozwiązań równania ... jest mniejsze od m? 1) Δ > 0 2) (x1 − m)(x2 − m) > 0 3) (x1 − m) + (x2 − m) < 0
14 paź 14:37