matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
re::
Wiadomo, że a,b,c∊ R \ {0} oraz a+b+c=0
a
2
b
2
c
2
Oblicz wartość sumy :
+
+
bc
ac
ab
Proszę o pomoc
14 paź 13:23
AS:
a
2
b
2
c
2
a
3
+ b
3
+ c
3
L
U =
+
+
=
=
bc
ac
ab
abc
M
L = a
3
+ b
3
+ (−a − b)
3
= a
3
+ b
3
− (a + b)
3
= a
3
+ b
3
− a
3
− 3a
2
b − 3ab
2
− b
3
= −3ab(a + b) = −3ab*(−c) = 3abc
3abc
U =
= 3 c.n.d
abc
14 paź 15:51
re::
dziękuję
14 paź 17:31