wyrażenia algebraiczne
jolaa^^^: wyznacz parametry m,k tak aby wielomian w(x)= −2x3+kx2+mx−7 byl podzielny przez wielomian
g(x)= x2+x−2. wyznacz pierwiastki tego wielomianu
14 paź 12:57
Asia: Jeśli wielomian W(x) podzielimy przez G(x) to mamy wielomian P(x)= 2x+(k−2) i reszta
(m−k+6)x−9+k
Wielomian W(x) będzie podzielny przez G(x) jeśli reszta będzie równa 0, tak więc
−9+k=0
k=9
m−k+6=0
m=3
Dalej podstawiasz m i k do wielomianu i wyliczasz miejsca zerowe
14 paź 13:21
jolaa^^^: a co jak nie wychodzą normalne pierwiastki ?
14 paź 13:54