ciag geometryczny
kasik: miedzy pierwiastki równania x2−102x+576=0 wstaw trzy liczby tak aby wraz z danymi tworzyły
rosnący ciąg geometryczny.
o co chodzi? macie jakis pomysl jak to zacząć?
12 lis 17:05
sunfille: najpierw rozwiąż to równanie i określ pierwiastki równania
12 lis 17:06
kasik: no ok ale jak juz bede miec delte i pierwiastki?
12 lis 17:08
sunfille: czyli a
1=6 , a
2 , a
3 i a
4 szukamy i a
5=96 ?
wieć teraz do wzoru spróbuj podstawić co masz
12 lis 17:19
kasik: ahaaa no to tylko teraz obliczam a
2, a
3 i a
4. dziekuje

teraz to juz wiem dzieki
12 lis 17:31