Uzasadnij
re:: uzasadnij, że liczba
| | 1 | | 1 | | 1 | |
M = |
| + |
| +....+ |
| |
| | √1+√4 | | √4+√7 | | √97+√100 | |
jest liczbą całkowitą.
Proszę o pomoc !
14 paź 12:39
re:: już nie trzeba, wyszło mi
14 paź 12:45
Asia: Chodzi o to, aby ze wszystkich liczb trzeba usunąć niewymierność. Wtedy wszystko się skróci
| | 1 | | √1−√4 | | √1−√4 | |
|
| * |
| = |
| |
| | √1+√4 | | √1−√4 | | −3 | |
| 1 | | √4−√7 | | √4−√7 | |
| * |
| = |
| |
| √4+√7 | | √4−√7 | | −3 | |
itd, itd
Potem wszystko piszemy pod wspólne mianownik
| | √1−√4+√4−√7+...+√97−10 | | −9 | |
M= |
| = |
| = 3 |
| | −3 | | −3 | |
14 paź 12:46
re:: właśnie już do tego doszłam, dziękuję
14 paź 12:52