moduły
matfiz: uzasadnij że dla dowolnej liczby całkowitej n liczba |
√5n−2|−|
√5n| jest całkowita.
wystarczy po prostu opuścić moduły i napisać że n musi być dodatnie
14 paź 12:35
===:
z założenia dla wyrażenia pod pierwiastkiem −
14 paź 12:45
matfiz: a co z tą 2? bo ja bedzie mniejsze od2 to moduł bedzie ujemny i wtedy pierwiastki sie nie
skrócą
14 paź 12:49
PW: Dla dowolnej całkowitej to się nie da, bo n musi być co najmniej równa zeru.
Powinno być "dla dowolnej naturalnej n".
matfiz, ja ci "opuszczę moduły"!
14 paź 12:50
matfiz: czyli jak powinno być?
PW : pani w szkole tak mówi
14 paź 13:05
J:
Dla: n ∊ N ( naturalnych) I √5n−2 I = √5n−2 , czyli ... = √5n − 2 − √5 = − 2 ∊ C
14 paź 13:10
matfiz: no ale jak ten pierwiastek bedzie mniejszy od 2 to nie wyjdzie? czy jest jakieś założenie że on
jest wiekszy od 2
14 paź 13:17
J:
dla n = 0 mamy: I 0 − 2 I − I 0 I = 2 ∊ C
dla n ≥ 1 √5n > 2
14 paź 13:26
matfiz: czyli dla wiekszych od 1 nie zawsze bedzie całkowita
14 paź 14:03
J: dla każdego n ≥ 1 wynik będzie: − 2
14 paź 14:07
matfiz: a co z n miedzy 0 a 1

wtedy pierwiastki się nie skróca
14 paź 14:22
J:
...pomyśl ..... n to liczba naturalna ...
14 paź 14:23
matfiz: ok, dziękuje bardzo.jestem zakrecony
14 paź 14:29
PW: matfiz, jeżeli pani w szkole tak mówi, to niedobrze. Mój Profesor w liceum mawiał w takich
sytuacjach:
− Opuścić to sobie możesz ...(o, przepraszam, przy dziewczętach nie powiem).
W chwilach gorszego humoru groził:
− Opuścić to możesz, ale klasę − nie denerwuj mnie.
To jest niebezpieczny sposób opowiadania o matematyce. Potem "opuszczają logarytmy",
"opuszczają potęgi" − przy nierównościach skutki są fatalne.
14 paź 20:51